Про що розповість маркування одноразової упаковки?
В нинішній час ми звикли до життя на бігу: робота, спорт, друзі, подорожі. Вся наша життя в русі і все частіше ми вважаємо за краще харчуватися не вдома. І тут нам на допомогу приходять посуд і вироби з пластику. Це однозначно практично, недорого і красиво...але чи безпечно? Давайте розбиратися!
В цьому нам допоможе маркування, яке наноситься на вироби. Бачили ці загадкові трикутники, стрілочки і цифри? Вони несуть у собі інформацію, яка допоможе нам зорієнтуватися в сучасному світі пластикових виробів.
Знак «Келих-вилка». Даний знак на пластиковій посуді вказує нам на те, що товар дозволений до використання з харчовими продуктами.
Знак "Переробляється пластик" - означає замкнутий цикл, тобто створення → застосування → утилізація. Даний знак на пластикових виробах вказує на те, що вони можуть бути перероблені промисловим способом. При цьому сам знак або поруч з ним ставлять або цифри 1 -7, або літери — код речовини, з якого вироблено товар або його упаковка.
Знак вторинної переробки (стрілки утилізації) або знак Recycling вказує на те, що даний продукт та/або його упаковка виготовлені з матеріалу, що переробляється (Recycled) та/або придатний для подальшої переробки (Recyclable). Виробникам рекомендується поруч зі знаком уточнювати відсоток "вторинності", однак це мало поширене через відсутність належного контролю за маркуванням.
№ 1 (PETE або PET) – поліетилентерефталат.
Застосовується для виготовлення одноразових стаканчиків, тарілок, столових приладів, тари для різних напоїв, соків, води, рослинних масел і т. д.
Найпоширеніший тип пластику, чия популярність обумовлена порівняною дешевизною.
Використання:
- Заборонено використовувати в мікрохвильовці.
- Заборонено використовувати з гарячими продуктами. При нагріванні, наприклад, пляшки води на сонці, можуть виділятися токсичні речовини.
- Посуд з даного виду пластику використовується ОДИН РАЗ!
- Також вироби з поліетилентерефталату мають термін придатності - один рік (якщо помічали на пляшках з водою вказується термін придатності, він відноситься до пляшки, а не до води).
- Також слід враховувати, що ПЕТ тара пропускає ультрафіолетові промені і кисень, що може позначитися на якості продукту при тривалому зберіганні.
№ 2 (HDPE або PE-HD) – поліетилен високої щільності.
Застосовується для виготовлення фасовочних пакетів, одноразового посуду, харчових контейнерів, пакетів для молока і води, пляшок і т. д.
Піддається переробці, придатний для вторинного використання.
Використання:
- Вважається безпечними для вживання з продуктами харчування
- Температура плавлення становить приблизно 110 градусів, тобто стійкий до температурних впливів.
- Вироби з цього матеріалу не призначені для повторного використання.
№ 3 (PVC або V) — полівінілхлорид.
Застосовується для виготовлення пляшок для води, кришок для пластикових пляшок, плівки. Даний матеріал стійкий до кислот і різних масел.
Використання:
- Категорично заборонено нагрівати.
- Не використовуйте посуд з полівінілхлориду для тривалого зберігання харчових продуктів.
№ 4 (LDPE або PEBD) – поліетилен низької щільності.
Застосовується для виготовлення пакетів, пляшок, плівок. Піддається переробці і вторинному використанню.
Використання:
Вважається екологічно безпечним і дозволений для контакту з продуктами харчування. Має високу твердість, високу міцність, відмінну хімічну стійкість до жирів, кислот і до впливу лугів. Температура плавлення: 129-135 градусів.
№ 5 (PP) – поліпропілен.
Застосовується для виготовлення одноразових стаканчиків, посуду, пляшок, тари.
Використання:
- Якщо на контейнері з вашим обідом цей знак, то можете сміливо ставити його в мікрохвильовку. Поліпропілен витримує від -10 до 130 градусів.
- А ось при контакті з алкоголем виділяє канцерогенні речовини фенол і формальдегід, тому від вживання міцних напоїв з поліпропіленових стаканчиків краще утриматися.
Застосовується для виготовлення піддонів для м'яса і птиці, контейнерів для яєць, супниць і ланч боксів.
Використання:
- Строго одноразового використання.
- Діапазон температур використання контейнерів з полістиролу: -30, +80 °С
- Рекомендується використовувати з холодними продуктами.
№ 7 (O або OTHER) – полікарбонат, поліамід та інші види пластмас
В дану групу входять пластмаси, не отримали окремий номер.
Таким чином, одноразова посуд з пластика - незамінний помічник у нашому житті. Це зручно, недорого і безпечно, якщо дотримуватися простих рекомендацій по використанню.
1. Одноразовий посуд потрібно використовувати тільки ОДИН РАЗ!
Навіть саму якісну одноразовий посуд можна мити хімічними речовинами і використовувати повторно.
2. Звертайте увагу на маркування на посуді.
Для СВЧ слід використовувати тільки ті контейнери, на упаковці яких вказано така можливість.
3. Постарайтеся обмежити контакт гарячої їжі з одноразовим посудом.
Адже при нагріванні будь-який полімерний матеріал починає виділяти токсичні речовини.
4. Не використовуйте пластикові стаканчики для алкоголю.
5. Пам'ятайте, що одноразовий посуд не призначена для тривалого зберігання продуктів харчування.
Дотримуйтесь наших рекомендацій і насолоджуйтеся активним способом життя!
Бережіть себе і своїх близьких!
- Харчову плівку можна знайти на кожній кухні. Це універсальний пакувальний матеріал і справжня знахідка для господинь. У цій статті ми розповімо вам як ще можна використовувати харчову плівку в побуті.
- Як приготувати швидко, смачно і без особливих зусиль? Хапайте рукав для запікання, фольгу або пергамент! А ми допоможемо вам вибрати. Ділимося секретами!