Як виробляється упаковка зі вспененного полістиролу?

Як часто ми беремо товари з прилавків супермаркетів і навіть не замислюємося з чого зроблена та чи інша упаковка. Зараз на ринку представлено багато видів одноразової упаковки з різних полімерних матеріалів.
Дуже популярна упаковка зі вспененного полістиролу. Причому спочатку вона використовувалася в основному для упаковки м'ясних продуктів: м'яса птиці, м'ясних стейків, риби. Зараз же в даний вигляд упаковки упаковують практично все від печива та кондитерських виробів до овочів і фруктів.
Так що ж це за упаковка?
Спінений полістирол (ВПС, EPS) — це спеціальним способом спінений пластик, містить дрібні бульбашки повітря.
Існує 2 виду аналогічного матеріалу: пінопласт (полістирол, що спінюється) і екструдований спінений полістирол. Відрізняються вони в першу чергу способом виготовлення. Перший отримують з гранул особливих марок полістиролу шляхом нагрівання сировини парою в спеціальних формах. Розглядаючи таку упаковку, можна побачити своєрідні «кульки». Другий вид – екструдований спінений полістирол – виготовляється з гранул полістиролу загального призначення.
На етапі екструзії спеціальними методами отримують спінену полістирольну стрічку. На другому етапі відбувається сезонирование вироблених рулонів – вистоювання для видалення спінюючого агента і заміщення його повітрям. Сезонирование рулонів займає від 3 до 7 днів залежно від навколишніх умов. яку згодом формують у певні вироби. Лише після цього здійснюється безпосереднє термоформування кінцевих виробів на термоформовочной машині. На термоформовочной машині встановлюється відповідна виробничому графіку форма.
Фото 1. Термоформовочні машина
Саме цим способом виготовляється більшість лотків і посуду, які можна зустріти сьогодні в магазинах пунктах швидкого харчування. При екструзії полістирол може спінюватися до 50% від власної щільності. Спінювання може проходити під час екструзії або під час пост-формаційних операцій, як, наприклад, видування або термоформування. Успішна екструзія спіненого пластику залежить від регулювання температур і тиску всередині екструдера.
Перший спосіб виробництва пінопласту для харчової упаковки використовується досить рідко, хоча є такі випадки. Наприклад, при виготовленні склянок великої висоти 8-10 см, оскільки з технологією екструзійного отримання матеріалу зробити таку витяжку на термоформовках досить складно.
Товста плівка дає перевагу по жорсткості на одиницю маси. При виробництві полістиролу велике значення надається однорідності його комірчастої структури. При фізичному вспіненні без спеціальних добавок виходить піна «грубої» структури. Для хорошої освіти однорідної комірчастої структури в полістирол часто додають так звані агенти нуклеації (або нуклеаторы), які при вспіненні матеріалу є центрами зростання піни. Чим більше нуклеатора вводиться в полістирол, тим більше комірок утворюється, а їх розмір буде менше. Кількість введеного нуклеатора впливає також і на швидкість самого процесу спінювання.
Одним з кращих нуклеаторов неактивного (пасивного) типу є тальк, дія якого заснована на утворенні перешкод для виходу з розплаву полімеру спінюючого газу. З-за теплоізоляційних властивостей спіненого ПС при термоформуванні застосовують двосторонній нагрівання. Спінений ПС має структуру, що представляє собою безліч несообщающихся осередків. Його поверхня зносостійка, що є важливим чинником при виборі упаковки продукту
Готова продукція упаковується в поліетиленові мішки і переміщається на склад для подальшого відвантаження споживачам.
- Харчову плівку можна знайти на кожній кухні. Це універсальний пакувальний матеріал і справжня знахідка для господинь. У цій статті ми розповімо вам як ще можна використовувати харчову плівку в побуті.
- Як приготувати швидко, смачно і без особливих зусиль? Хапайте рукав для запікання, фольгу або пергамент! А ми допоможемо вам вибрати. Ділимося секретами!